Är du en sån som alltid springer samma runda i samma tempo? Njuter du av det? Bra! Fortsätt! Om du börjar tycka att det är långtråkigt – sluta inte, ta dig själv till nästa nivå!

Låt oss säga att du springer 7 km, 3 gånger i veckan. 

 

Gå utanför komfortzonen då och då. Foto: Hans Berggren

Gå utanför komfortzonen då och då. Foto: Hans Berggren

Så här kan du utmana dig för att hitta lite utmaningar och springa snabbare:

Löpning 1: 7 km som vanligt

Löpning 2: Värm upp 2 km i lugn fart (snacktempo), öka därefter takten i 3 km så att du inte är talbar. Du ska verkligen utanför komfortzonen. Fokusera på rak, ståtlig hållning och hjälp till med armpendlingarna med energin framåt. Varva sedan ner med 2 km lugn löpning (snacktempo). Du kan på sikt öka delen där du springer snabbt – men se alltid till att starta lugnt i 10-15 minuter och varva ner med lugn löpning. Känns det läskigt så testa med en kortare distans, eller bara något snabbare utanför komfortzonen till att börja med.

Löpning 3: 7 km som vanligt

Jag lovar att du efter några veckor blivit snabbare och tåligare.

Långa härliga landsvägar! Foto: Hans Berggren

Långa härliga landsvägar! Foto: Hans Berggren

Vill du däremot lägga till distans och springa längre ska du göra så här:

Löpning 1: 7 km som vanligt

Löpning 2: 7 km som vanligt

Löpning 3: Öka på 0,5-1 km per vecka på dina 7 km. Öka inte mer än 10-15% – annars är det risk för att du kan skada dig. Efter några veckor har du sprängt milgränsen och nosar på 12 km. Därefter kan det bli svårt att stoppa dina mål.

Behåll alltså de vanliga rundorna och öka bara distansen på ett pass i veckan. Efter några månader kan du kanske öka de andra också. Men skynda långsamt och håll dig skadefri!

 

Lycka till! ♥