”Vilken jävla fart!” ”Shit vad snabb du är!” ”Heja Mia – sååååå grymt!” Jag hann få många hejarrop, och Stefan hann säga ”Öppnar du alltid i 4:10-fart?” när han sprang förbi. Jag startade i andra startledet på halvmaran igår och hade lite bråttom eftersom det var Släktfejden. Eller?

Kungsholmen Runt - Släktfejden

Broder Daniel instruerar hur en säkerhetsnål fungerar. Det här med att fästa nummerlappen är inte helt lätt. Foto: privat

Släktfejden firar 10-årsjubileum! Jag, mina syskon med deras respektive, mina barn och syskonbarn har sedan 2009 ”tävlat” på Kungsholmen Runt. När jag tränade som mest aktivt i IF Linnéa var jag ”rätt” svår att slå för syskonen och mina tider låg runt 1:40 på halvmaran. För några år sedan började brorsorna att slå mig och idag är jag totalt omkörd av mina egna barn.

Hur gick det då 2019?

Kungsholmen Runt - Släktfejden

Jag och Märta i målspurten. Foto: Lillebror Daniel Töcksberg

Jag fick äran att springa Knatteloppet (1km) med Märta som är 5 år. Liksom förra året sprang hon hela vägen utan att stanna eller gnälla. En finfin uppvärmning för mig som behövde få fart på flygplanssvullna ben. Nyss hemkommen från Boston var världen lite vinglig.

Så taggad!

Jag har aldrig varit så taggad inför ett lopp någon gång. Den här gången skulle här levereras stordåd! Vi skulle få se tider som ingen i Familjen tidigare skådat. Min övertaggning låg helt och hållet på mina barn! Själv skulle jag… äsch det återkommer jag till.

Åter till loppet

Jag springer alltså iväg i strax över 4-tempo och flåsar rejält. Jag håller löpare på avstånd ett tag men sedan kommer de ifatt och förbi. När jag sprungit 800 meter viker jag upp för en backe åt vänster – och avslutar därmed loppet. Men jag fortsätter att jogga och är efter 3 minuter hemma vid min port. Där står ett gäng mammor som har hängt med i mitt och framförallt min dotters liv de senaste 26 åren. Vi fixar i ordning hemma med fruktfart, cava på kylning, arrangerar spex och spökar ut oss litegrand med brillor och blomstergirlanger. Sedan går vi ner mot halvmaratontävlingen med stora skyltar som det står ”HEJA ELIN!” på. Det är dags för Mammahippa. Min dotters möhippa nummer två.

Kungsholmen Runt - Släktfejden

Mammahippa in the making. Bra hejarklack. Foto: privat

Vi är vid 11-kilometerspasseringen när vi får heja på Alex, sedan kommer hon, den långa blonda flickan som är min dotter och som ska gifta sig om tre veckor. Vi tar upp skyltarna och hon blir förvånad av att se mig UTANFÖR banan och ser sedan alla släktingar och mammor som hon känner så väl. Hon börjar gråta av rörelse och springer på tårar i 1 km.

Därefter kommer Stefan och min bror Fredrik springandes. Släktfejden är igång. Alex har startat 5 minuter före Stefan och han verkar knappa in. Elin flyger fram som jag aldrig sett henne spring förut.

Vid varvningen i Rålambshovsparken ser Alex fortfarande pigg ut, han springer in på 1:31:18 och jag är så stolt att jag skulle kunna spricka. Men loppet är inte avgjort eftersom Stefan startat 5 minuter efter. vi håller koll och ser honom komma strax innan Elin tar sig in mot sista kilometern. Jag förstår att det kommer att bli tight. Stefan klockar sig på 1:31:46 och får se sig besegrad av den 24 år yngre Alex. Hela resultatlistan finns i slutet av inlägget.

 

Men den största stoltheten är damen som placerar sig på 29:e plats!

Elin springer in på 1:37:55. Med lätthet. Hon brister ut i gråt för att vi står ett gäng mammor/tjejer och hejar in henne. Hon är helt slut fysiskt och känslorna rinner över. Hon är så grymt glad över sin prestation. Och över att alla är där för hennes skull.

Kungsholmen Runt - Släktfejden

Elin under fotografering förra året med Fotograf: Daniel Gual.

Rätt coolt ändå, att min dotter som aldrig tränat löpning eller sprungit en intervall tar sig in som andra dam i klubben. Båda mina barn är medlemmar i IF Linnéa, vilket jag ser som en självklarhet. Hennes joggingturer och helgers långpass med brorsan har gett fin utdelning ändå.

Men vad gör man på en mammahippa?

Jodu, där får den blivande bruden får lära sig viktiga saker såsom sticka, brodera, hur man tar bort fläckar, samt baka en sockerkaka utan att ha ett recept att följa. Sånna saker som vi mödrar gjorde innan Google. Eller nåt.

Samtal om döden, begravning och nätporr kändes också som viktiga ämnen att ta upp 🙂 Nu är hon rustad för att ingå äktenskap.

Resultat i Släktfejden 2019

Knatteloppet 1 km:
Hugo: 4:24 (8 totalt)
Alice: 5:08 (26 totalt, )
Simon: 5:29 (34 totalt)
Märta: 7:09 (113 totalt)
Mia: 7:10 (för gammal för att få tidtagning)

Milen

Kungsholmen Runt - Släktfejden

Spontana syrran i sneakers och bomullströja. Foto: privat

Svägerska Louise klämmer milen under timmen! (58:03) och syrran spontananmäler sig 10 minuter före start till samma sträcka. Två barn och noll löpning senare joggar hon in iklädd sneakers på 1:08:25, och när jag frågar henne hur mycket hon tränar så säger hon ”Det är ju den här löpträningen jag gör, på Kungsholmen runt, en gång om året!”. Så schysst inställning!

Halvmaran

Kungsholmen Runt - Släktfejden

Fredrik, Elin och Alex lätt chill i startfållan. Foto: privat

Släktfejdens nya halvmararekord…. trumvirvel…
🥇Alex 1:31:35 (netto 1:31:18) 🏆
🥈Stefan 1:31:49 (netto 1:31:46)
🥉Elin 1:37:55 (netto 1:37:39)
🏅Fredrik 1:49:25 (netto 1:49:08)

Kungsholmen Runt - Släktfejden

Här har Alex 1 km kvar. Triathleten med splitshorts får kämpa, trots rakade ben för att slippa luftmotståndet. Foto: privat