Jag föreläser ofta hos företag som har hälso- eller inspirationsdagar. Det betyder att det inte är en bunt redan frälsta löpare eller träningsmänniskor i publiken. Det kan vara alltifrån att bolaget startar en hälsosatsning, eller att det är en inspirationsföreläsning inför förändring eller någon helt annan orsak.

Jag brukar ta upp min okunskap kring kosten för 20 år sedan. Hur jag kunde moffa i mig inte bara en, utan kanske två, tre delicatobollar under en konferensdag. Att min okunskap kring kalorimängden i livsmedel gjorde att jag lade på mig ungefär 0,5kg i månaden. Kilon som smög sig på innan jag stoppade vid närmare 90.

Hursomhelst

För att inte ha några förbud försökte jag ”prata” med mig själv om det jag stoppade i mig. Varför jag åt saker (hungrig, trotsig, arg, sugen, ledsen, stressad osv) och kom fram till

Kommer jag att ångra mig?

Fika på jobbet igår. Foto: privat

Kommer jag ångra mig om jag äter denna?

Kommer jag ångra mig om jag INTE äter denna?

 

Jag lovar att när jag roffade tre delicatobollar för 20 år sedan, så satt jag säkert på tunnelbanan med lätt illamående och ångrade mig. När jag senare blev medveten och hoppade över, så satt jag inte direkt och grät på vägen hem för att jag missat en chokladboll. Igår tackade jag nej för jag visste att jag skulle få grymt god hemgjord glass hemma hos mina vänner på kvällen. Jag ångrade mig inte.

Jag bestämde mig för många år sedan att inte ha några förbud, men att leva under devisen 80/20. 80% av min kost ska vara superbra föda, och jag får tillåta mig att sväva ut 20%. Nu väljer jag med omsorg vilka 20% som får plats i mitt liv.