Medveten. Nyfiken.

Just nu läser jag Smärtbäraren av Åsa Nilsonne. En snabbläst bok som väcker tankar. Ur ett psykologiskt och mentalt perspektiv snurrar hennes texter igång mina egna tankar. Struntar nästan i handlingen, och det är väl det som är meningen – att få läsaren att vara ”Ett med boken” på sitt sätt. Hitta triggerpunkterna. Till vardags är Åsa psykiater – och jag har valt februari till min mentala månad. Bra start med ”Medveten”

20140211-215348.jpg

Den börjar med att Ada ”tar över”  en annan kvinnas problem och smärta för, att hon har förmågan att träda in i andras kroppar/medvetanden. En gåva hon haft sedan hon var liten. De jag möts av i boken är hennes skildring om olika kroppsuppfattning, ideal och identiteter. Hon är själv vältränad och smidig, men besitter nu en medelålders, lite överviktig tants kropp. Inledningsvis lär hon kroppen att ta hand om sig, att vårda sina tänder, vara medveten om den mat hon stoppar i sig och avvärja sötsug. Något som kvinnan inte själv klarat (tror man i alla fall i början av boken, sen visar det sig att hon kanske inte direkt brytt sig om det, att vi har olika syn på detta). Hon gör hela tiden MEDVETNA val. Tänker på att rengöra varje tand. När tänkte du sist på att du borstade tänderna, när du borstade tänderna? Själv har jag liksom bara borstat tänderna.

Jag tänker direkt på när jag slutade röka. Varför klarade jag det på 3:e försöket. Varför grejade jag det inte innan? Handlar det om vilja? Vill man så kan man. Handlade det om tajming? Ersatte jag rökandet med annan belöning? Jag låter funderingarna fladdra fritt några dagar.

Hursomhelst har jag i två dagar gjort precis som Smärtbäraren. Jag har intagit mina måltider lugnt och medvetet. Kännt hur bra maten fyller mig med energi. Superhäftigt och fullständigt närvarande. Helt nördigt – men ack så viktigt. Särskilt nu när jag faktiskt känner stor stress för första gången på väldigt länge. Jobb, privat jobb och träning ryms in, men bonusen som handla, tvätta och laga mat som får ta tid… Gah.