Där satt den. Äntligen.
Förra året i början på säsongen hade jag turen att få köra en träningsrunda med en rutinerad löpare från Hässelby SK, Ulrika som gjort maran på 2:45 eller däromkring. Hon gav mig en massa tips, bland annat att jag kontinuerligt ska köra tusingar. Gärna i 4-minuterstempo.
Jag kommer ihåg första gången jag tog mig till ett löpband och skulle köra tusingar. Jag var extremt fokuserad och värmde upp… ökade farten på bandet och satte av i den första. Som skulle visa sig bli en halv. En femhundring. Jag kunde inte springa i 4-minuterstempo. Jag testade igen veckan efter, och fick ihop en 500-ing till. Det var ju inte direkt vad jag räknat med. Alltså testade jag att sänka farten och åtminstone köra 1000 meter. Det funkade. Jag körde på närmare 4:30. Men en tusing är ingen intervall. Jag kämpade i flera veckor och fick till slut till 2, sedan fler. Stadigt har mina (inte kontinuerliga) tusingar genomförts och blivit lite snabbare. Var nere på 4:15-4:20 över Årstabron.
För någon månad sedan gjorde jag ett laktattest där jag fick springa i olika farter. Jag grejade en kilometer i 4 minuterstempo och fick tipset: Kör kontinuerligt tusingar. Laktattest-Christer tipsade om ”Kör färre i snabbare tempo, kör 4*1000 i 4-minuterstempo”. Jag var skeptisk. Jag hade hört det förut. Jag hade testat och jag hade… om inte misslyckats, så i alla fall fått revidera min tid. Mer sporadiskt än kontinuerligt har jag utfört tusingar det senaste året…
…men så var det dags för Stadion igår.
Det där med tusingar...

foto: Malin Hamberg

Jag och Evelina joggade från Kungsholmen igår och mötte upp Malin utanför järngrindarna. Vi värmde upp lite till och satte sedan av. Jag försökte hålla en jämn fart och inte titta på klockan alls. Ett varv, upp med hakan – fram med höften. Driv i steget. Upp med blicken. Två varv, upp med blicken, arbeta med armarna, slappna av i axlarna. Ett halvt varv kvar, behåll farten – öka om jag måste… ”pling”. Klockan stannade på 3:57. Wow. Jag brukar öppna snabbt och sedan springa långsammare och långsammare. Eftersom jag bara skulle köra 4 stycken satte jag efter lite ståvila fart på den andra. Jämnt steg, samma uppläg. ”Pling” 3:55. Två kvar. Två ynka tusingar. 2*2,5 varv på underbara Stadion. Evelina låg och körde coreövningar på gräsmattan och peppade fram mig i kurvan. Avverkade de sista två i 4:02 och 3:55. Jag kom på efteråt att jag skulle ha kört 200 meters joggvila, men det får bli nästa gång.
4*1000 med en snittfart på 3:57. Medelpuls: 164 (174)
Nöjd? Grymt nöjd. Det tog lite tid att komma hit jag ville med mina tusingar. Men skam den som ger sig! Övning ger färdighet heter det ju. Bevisligen.
Jag firar detta med en vilodag där jag och Evelina åker till Knivsta och hejar på Fredrik, Ana och Tone som ska springa lopp, det går tydligen fler lopp än Göteborgsvarvet i helgen 😉