Idag var jag inne i en barfotalöpningsbutik. Bara för att den är rätt nyöppnad och ligger mittemot min bostad. Jag är lite nyfiken på hur folk presenterar det som de verkligen tror på, de som är riktigt insnöade på just EN sak. Så som till exempel barfotalöpning/löpare kan vara.

Jag har svårt att välja ett läger i den här frågan. Jag är helt ointresserad av vilket drop min sko har, är den skön att springa i, så springer jag i den oavsett om det är 8mm eller noll. Min löpkänsla sitter nog mer i själen och att skon ska vara skön och fylla en funktion.

Jag kör inte antingen eller – jag kör både och

Små tunna…

Foto: http://www.inov-8.com

I terrängen och vid regn, lera och halka. Foto: http://www.inov-8.com

Det närmaste minimalistiska skor jag kommer är mina Innov8 Extalons som är sjukt bra i terräng och som greppar allt som kommer under dess sula. Just denna sko har jag när jag tränar NMT upp till 2 timmar. Skon är lätt och jag har bra kontakt med underlaget, något som jag värdesätter under just denna träningsform. Aldrig har jag testat några skor som greppar lika bra som dessa.

Snabba och lätta…

Foto: adidas.se

Foto: adidas.se

Ska jag springa snabbt väljer jag nog mina Adidas Adisero. Då låtsas jag nämligen att jag är en lång, smal Kenyan som springer lätt som en fjäder över stadens gator, där sulorna kramar om asfalten och ger mig bra skjuts framåt. Vad de väger? Ingen aning, känslan sitter ju i mitt huvud i det här fallet.

Vardagslöpning…

 

Fyra av tio rader löparskor i olika färger och modeller. Vad passar bäst just idag? Foto: privat

Fyra av tio rader löparskor i olika färger och modeller. Vad passar bäst just idag? Foto: privat

När jag ska springa mittemellanpass tar jag skor som har snygg färg och passar till dagens outfit. Jag struntar högaktningsfullt om de väger 180 gram eller 350. Couldn’t care less.

Ultrapass och långa lopp…

Hoka One One Stinson Tarmac. Mina favoriter på långa lopp. Foto: hokaoneone.com

Hoka One One Stinson Tarmac. Mina favoriter på långa lopp. Foto: hokaoneone.com

Ska jag tävla på Trans Scania 246 kilometer väljer jag Hoka One One, det gör jag för alla pass över 50 kilometer. Här sparas både muskler, ben och fötter. Dumt att bryta en fungerande trend. Skulle inte komma på fråga att frångå detta. Både jag och Jan-Erik bar Hoka One One och hade betydligt fräschare kropp och ben efter de 25 sprungna milen än de som hade tunnare skor.

Hur gör du? Går du all in på ett tänk?