>>Att bygga en evighetsmaskin(bilden lånad från Natur och Miljö’s hemsida och tecnare Paul Söderholm)

Det här med bloggande, Internet och löpklubbs- och kompislöpande öppnar ju upp för massor av träningstips, upplägg och filosofier. Alla är vi olika, alla fungerar vi olika och framförallt – vi har olika inställning och känslor till träning och scheman. Det som fungerar för mig kanske inte fungerar för en annan. Tänkte i alla fall dela med mig av min träningsfilosofi.

1. Ha kul. Träning ska vara roligt och utmanande. Det är viktigt för mig att känna glädje i det jag gör. Det kan vara både typ av träning/övningar eller bara sällskapet, musiken eller syftet. Jag gör träningen rolig. Väljer att fokusera positivt. Jag får lättare fokus om jag har ett mål. I år har jag 3.

2. Jag blir inspirerad och genomför mer träning om jag kan motivera andra. Så fungerar jag. Jag leder hellre ett 20 kilometerspass med IF Linnéa än att ge mig ut på 8 kilometer junk miles. Likaså blir jag motiverad och inspirerad av att läsa andras bloggar.

3. Jag tror att en stark kropp håller längre. Jag tränar funktionell styrka och bygger upp muskler med hjälp av Nordic Military Training eller på egen hand. Att springa i backar ger starka ben, att springa på annorlunda underlag (gräsmattor, snömodd, sand) ger starka vrister. Att träna annat, att träna annorlunda. Gå skottkärra, köra ett spinningpass. Dessutom ser jag till att fylla på kroppen med rätt bränsle och energi – bra mat ger oanade krafter, fel mat kan verkligen få mig att gå på sparlåga.

4. Jag tror på uppbyggnad av muskler, mitrokondrier och ligament när jag tränar långpass. Därför springer jag dessa långsamt. Många är rädda för att springa långsamt och vill alltid springa fort. Precis som Karin Tri en gång har sagt ”Långsamma långpass bygger motorvägar i benen som man sedan ska transportera de snabba bilarna på”. Jag försöker se till att köra mina långpass under min mjölksyratröskel (under 151 i snittpuls för min del).

5. Jag tror på effektiv snabbhetsträning. Jag kör det max 2 gånger i veckan. De gånger jag har 3 kvalitetspass på schemat kör jag de ena lite ”slöare”. När jag gjorde laktattest hos Sport Support Center fick jag tipset att köra färre tusingar snabbare än att köra 6-8 stycken något långsammare. Effekten skulle bli högre. Och gissa vad? Jag grejade att springa snabbare för att jag ”bara” hade få kvar att göra – Det sitter mer i skallen än i benen. Jag kapade mina tusingtider från 4:16 till 3:59 min/km (dit ska jag igen banne mig!).

6. Jag tror på uthållighet. Jag ska börja med back-to-back pass vilket kan innebära 4-5 timmars löpning på lördagen och 3-4 timmars löpning på söndagen – eller tvärtom. eller åtminstone 2 långpass efter varandra.

7. Jag älskar pannbensbyggande träning. Att göra något man först inte vill eller vågar -eller rentav ogillar (gå ut och kuta i snöblandat regn till exempel, eller köra urjobbig backträning, eller tusingar…), att spontananmäla sig till ett lopp utan att behöva prestera, bara för att suga i sig energin från arrangemanget och att se andra människor lyckas. Att dela den upplevelsen och ändå vara nöjd att bara delta. Eller kanske ställa upp som hare åt någon. Det handlar om att genomföra – vinsten kommer efteråt.

8. Jag tror på fokusförflyttning. Att tänka annorlunda när det känns jobbigt – att kunna masa bort jobbighetskänslan i benen och fokusera på det rytmiska flåset, att korrigera tekniken i en uppförsbacke och lura hjärnan. Detta är nog det jag är bäst på – fördela jobbigheten.

9. Underhåll av maskineriet. Utan min älskade naprapat hade jag inte varit så här skadefri. Hon justerar och knäcker, knådar och utreder. Jag får tips och prohab, bassningar och rehab. Egentligen skulle jag gärna köra yoga 3-4 gånger i veckan för att få smidighet – men mina stretchövningar och naprapatbesök är en variant som passar mig bättre tidsmässigt.

10. Många skor ger mersmak. Hehe – jag kan inte sticka under stol med att jag är skogalen. Just nu har jag 8 par löparskor varav 4 är aktiva. Min ekonomi tillåter tyvärr inte skoköp i samma takt som förut, men jag har ju valt att bo i stan och lägger pengar på det nu. Vilket påminner mig starkt om att jag behöver leta upp en sponsor. Det finns säker någon gammelmoster i från landet som vill investera i en Asics skopark som kan beskådas på Kungsholmen!