Träningsglädje Sara frågade mig vid ett tillfälle ”Det verkar som att du gillar måndagar, vad är det som lockar ifrån helgen?” Det första jag tänkte på var rutiner. Och kontraster. Hur spontan jag än må låtsas vara, så är jag en rutinmänniska. Och jag gillar mitt jobb. Och mina kollegor.

Tristessen

Jag har inte direkt tråkigt av att jobba hemma, men jag saknar min naturliga energikälla – kollegorna. De uppmuntrande ansiktena (eller sura minerna) på folk när jag kliver genom dörrarna till kontoret. Jag får inte samma känsla på en dator. Alltså får jag skapa mina rutiner och acceptera utebliven energi – eller skapa den på annat sätt. Jag tänker inte fastna i tristessen, och jag tänker inte gnälla – mina kollegor i Israel, Spanien, England och Italien har det betydligt värre – ”We are in this together”.

Rutiner och tristess
Transportmedel – nya Saucony Kinvara på ett par fötter och löpsugna ben. Foto: privat

Jag har tagit för vana att promenera till hemmakontoret på mornarna, eller ta en morgonjogg. Jag tar olika vägar och det tar 45-60 minuter beroende på hur tidigt mitt första möte är.

Rutiner och tristess
Väljer vackra vägar till ”kontoret”. Här är Rålambshovsparken. Foto: privat

Jag skulle kunna jobba dygnet runt för det finns hela tiden saker att göra, och jag märker att jag är mer bokad i möten än tidigare. Saker tar lite längre tid när vi inte har varandra i närheten och kan fråga saker i förbifarten. Vi jobbar helt enkelt annorlunda.

Rutiner

Såhär har jag gjort för att undvika tristess och för att skapa rutiner som inte gör mig tokig:

  • Tar en promenad eller löptur till jobbet
  • Stöttar mitt lokala café 1-2 mornar i veckan
  • Bokar in styrketräning på fasta tider 2 gåner i veckan
  • Har en kvällsaktivitet med andra, på socialt respektabelt avstånd
  • Blockar kalendern för ”icke-mötesbara” tider där jag kan jobba undan och inte blir sittandes till sent på kvällen
  • Tar mig tid att laga bra luncher

Jag försöker även avsluta arbetsdagen på ett bra sätt, inte bara slå igen datorn och byta rum, utan gå ut en sväng, handla, lämna tidnigen på återvinningen och komma hem till ”jobbfri kväll” istället.

Hur gör du? Har du tråkigt? Hittat några bra knep?