Förra veckan hade jag två löpskolor för nybörjare hos NMT, en företagslöpskola och nu i dag del två hos samma företag. Trots att jag har löpskolat mer än 500 personer själv eller i mindre grupper så tycker jag att det är lika roligt varje gång! Framförallt att se när små justeringar fungerar, stora rädslor lossnar och hur någon till exempel lär sig andas! Bara en sån sak – som vi ofta tar för givet att det ska fungera.
Löpsteget och hållningen
- Sträck på dig och ta fram din inre Kenyan
- Känn dig lång och ståtlig, håll alla vägar för syretillförsel öppna -> hals, bröstkorg, höfter och ben.
- Få in foten under höften, korta av steget och spring med upp emot 180 steg i minuten. Det blir 3 steg i sekunden – bam-bam-bam.
Andningen
- Öppna upp bröstkorgen och se till att du kan fylla lungorna maximalt
- Hitta en rytm i din andning som ger dig ett flyt i in- och utandning tillsammans med dina steg.
- Att flåsa är kroppens sätt att göra sig av med koldioxiden i lungorna, hjälp till att andas UT då och då, att toppandas lämnar en massa gammal tråkig luft utan syre till musklerna i låren.
Tekniken
- Rörelsemönstret i löpning ska vara FRAMÅT. Alla energier riktas dit näsan pekar. Armpendlingarna ska inte gå ut åt sidan utan mer fram och i rörelse med axelns pendling i förhållande till höften.
- Den raka hållningen gör att du skjuter fram höften lite och får lättare in fotisättningen under höften (strax framför)
- I löpning är det kraften från höften som är viktigast. Ett löpsteg börjar med att kroppen lutas lite fram och knät rör sig först.
- Bra teknik i uppförsbacke gör att du orkar längre och återhämtar dig snabbare. Bra teknik i nedförsbacke gör att du springer om massor av starka uppförslöpare på Lidingöloppet.
Det finns massor av små tips i varje moment i löpningen och jag försöker lära ut så pedagogiskt jag kan. Ibland behövs fördjupningar, andra gånger tar vi det basic.
Leave a Reply