Granatäpplet är en antioxidantrik frukt
”Granatäpple tillhör dom antioxidantrikaste frukterna. Ellaginsyran i granatäpplet har cancerbekämpande egenskaper och ger skydd mot hjärtsjukdomar. Det finns även gott om tanniner, lignaner och antocyaniner.
I boken ”Maten som botar” hyllas granatäpplets för sina hälsofördelar. Författaren Per-Ove Lind kallar granatäpplet för antioxidanternas kung. Det innehåller stora mängder antioxidanter av sorten polyfenoler och då särskilt flavonoider som finns i alla bär och frukter.
Juice från granatäpple har i studier visat att den kan bromsa skador från högt kolesterol, minska blodtrycket och mer än fördubbla antioxidanthalten i blodet. Andra studier har visat att granatäppeljuice eller extrakt kunnat hämma prostatacancer och bröstcancer.” *
Såhär skalar du snabbast och kladdfriast ditt granatäpple
Dela granatäpplet i två halvor. Fyll en bytta med kallt vatten. Ta den ena halvan och kläm ut-och-in på skalet så att de röda, saftiga kärnorna frigörs från det vita skalet. Inga röda fläckar på vita blusar eller kökskakel.
Kärnorna hamnar på botten och det vita skalet flyter upp till ytan. På mindre än 1 minut har du skalat och frigjort kärnorna ur ett helt äpple utan kladd. Häll av vattnet och du kan använda kärnorna i matiga sallader, fruktsallad eller knapra på dem som snacks.
*) Källa: Sund.nu
Leave a Reply