Granatäpplet är en antioxidantrik frukt

20140722-161340.jpg

”Granatäpple tillhör dom antioxidantrikaste frukterna. Ellaginsyran i granatäpplet har cancerbekämpande egenskaper och ger skydd mot hjärtsjukdomar. Det finns även gott om tanniner, lignaner och antocyaniner.

I boken ”Maten som botar” hyllas granatäpplets för sina hälsofördelar. Författaren Per-Ove Lind kallar granatäpplet för antioxidanternas kung. Det innehåller stora mängder antioxidanter av sorten polyfenoler och då särskilt flavonoider som finns i alla bär och frukter.

Juice från granatäpple har i studier visat att den kan bromsa skador från högt kolesterol, minska blodtrycket och mer än fördubbla antioxidanthalten i blodet. Andra studier har visat att granatäppeljuice eller extrakt kunnat hämma prostatacancer och bröstcancer.” *

 

Såhär skalar du snabbast och kladdfriast ditt granatäpple

20140722-161401.jpg

Dela granatäpplet i två halvor. Fyll en bytta med kallt vatten. Ta den ena halvan och kläm ut-och-in på skalet så att de röda, saftiga kärnorna frigörs från det vita skalet. Inga röda fläckar på vita blusar eller kökskakel.

20140722-161418.jpg

Kärnorna hamnar på botten och det vita skalet flyter upp till ytan. På mindre än 1 minut har du skalat och frigjort kärnorna ur ett helt äpple utan kladd. Häll av vattnet och du kan använda kärnorna i matiga sallader, fruktsallad eller knapra på dem som snacks.

*) Källa: Sund.nu