Fotrally kommer i tre delar: 1: Landslaget, 2: Supporten, 3: Individerna

Team Sweden vann lagtävlingen i Fotrally!

Det svenska landslaget i Fotrally tog hem segern i lagtävlingen. Vinnande lag är de som sist har tre personer kvar. Lagtävlingen avgjordes redan efter 35 timmar och 40 minuter då Dream Team’s Angelo Törnblom Welander bröt. Team Sweden hade då 4 deltagare kvar och var ett intakt lag varvet runt med 66 timmar och 5 minuter som sluttid. Detta är en förbättring med föregående års vinnande lagtid på 17 timmar och 47 minuter.

Landslagsgruppen bestod av sju personer. I maj skulle jag välja ut de fem som skulle representera Sverige och meddela till Fotrally IK. Lars Hagstedt som var med i gruppen valde att kliva av då han och hans fru beräknade att få barn samtidigt som Fotrally var lagt. Även Silvio Cannava valde att lämna landslaget.

Det fantastiska lag som ställde upp i 2015 års upplaga av rallyt var dessa hjältar!

Fptp: privat

Foto: privat

Fredrik Forsström, Niklas Grebäck, Torill Fonn, Jonas Davidsson och PerOla Axelsson

Lagkapten: Maria Thomsen

Jag såg min roll som lagkapten att se till att vinna lagtävlingen och försöka ge förutsättningar för varje individ att bidra med sin styrka i laget. Det var inte svårt, då de alla är rutinerade tävlingsmänniskor inom ultra. En värld där det är viktigt med support och stöttning både från och till medtävlare, support och funktionärer. Där inställning och vänlighet kan vara direkt avgörande.

Vi träffades några gånger och hade en del gemensamma träningar och tävlingar. Jag ville även coacha och vara support till laget under tävlingen, vilket jag var från och med fredag morgon när de gått 12 timmar. Till min hjälp hade jag Daniel Roxvret. Vi supportade Torill, Niklas och Jonas under hela loppet, samt PerOla och Fredrik vid enstaka supportstationer. Mer om detta i ett eget inlägg.

Under mitt första möte med landslagsgruppen bollades ledord som Respekt, Ärlighet, Nyfikenhet, Lyftande och att Vinna med glädje och stil. Vi ville skapa något häpnadsväckande. Och det gjorde vi. De två som gick kvar på slutet och avgjorde tävlingen var nämligen två landslagskillar.

Laget satte följande gemensamma mål

  • 60 timmars gång för lagmedlemmar. (Ett tufft mål då förra rekordet var 55 timmar). check.
  • Ett varv runt Mälaren, det vill säga 66 timmar, som ett lag. check.
  • Ha roligt, stötta varandra och hålla ihop. check.
Att hålla ihop och ha det roligt var viktigt. Foto: privat

Att hålla ihop och ha det roligt var viktigt. Foto: privat

Det var en enorm styrka i laget där de tillsammans genomförde tävlingen. Nästan varenda gång jag körde förbi i RallyMazdan höll de ihop och samtalade. Då och då gick jag med och höll dem sällskap. Ibland gick jag med för att hjälpa någon att komma ur en dipp. Jag fokuserade hela tiden på att ta fram det bästa i dem och fokusera på sig själva. Ibland fick jag köra med lite fokusförflyttning då de fastnat i tankar som inte gynnar drivet. De hade roligt, skrattade mycket och berättade en massa roliga historier om vad som hände i tävlingsledet. Det var mycket underhållande att få hoppa in och ut i den mer och mer knasiga bubbla som tävlingen till slut blir. Jag var tacksam att jag inte var en av deltagarna i år, utan kunde bidra med tips, motivation och support utifrån. När sex deltagare återstod var fyra av dem från landslaget.

På kvällskvisten i Eskilstuna. Foto: privat

På kvällskvisten i Eskilstuna. Foto: privat

Jag är stolt och tacksam över hur laget hanterade tävlingen. De var alltid trevliga, glada och tacksamma vid varje kontroll (var sjätte timma). Bara fina ord användes trots smärta i fötterna, brist på sömn och ont i kroppen. Det verkar som att man får se den verkliga människan under fysisk påfrestning och det här gänget är fina rakt igenom.

Resultat i landslaget

1. Fredrik Forsström, 87:45

2. Jonas Davidsson, 87:45

5. PerOla Axelsson, 66:05

6. Niklas Grebäck

24. Torill Fonn

 

Samtliga i landslaget kommer att blogga om sina upplevelser på Fotrallylandslagets blogg. Jag vill bara låta dem sova ut först.

Är du mycket nyfiken föreslår jag att du blir medlem i gruppen ”Vi som går Fotrally” eller kollar flödena i Fotrally Live på Facebook (länk går att hitta på www.fotrally.se)