Jag är ambassadör för Great Earth Scandinavia och har sedan ett år tillbaka ätit en laddning vitaminer och mineraler. I denna text kommer jag beskriva fyra tillskott jag tar och varför.

Pst! Behöver du själv fylla på vitamin- och mineralförrådet så har du 20% rabatt hos Great Earth fram till den 17 april 2021 med koden ”marathonmia20”

Collagen

Collagen är ett fiberprotein och en viktig byggsten i kroppen. Collagenet ger stadga, elasticitet och struktur i kroppsvävnader som hud, brosk och skelett. Dessutom innehåller Great Earth’s BioCell/Collagenkapsel innehåller även Hyalyronsyra och Kondoitrin vilket tillsammans är en superkombination för bindväven och lederna.

Varför äter jag det? Jag märker stor skillnad efter mina långpass. Jag är inte trött i lederna, och återhämtar mig snabbare. Katarina Woxnerud beskriver liknande upplevelser i Maratonpodden, avsnitt #186 ”Åldras med stil som löpare”. Katarina är känd från Hela Kvinnans Klinik/MammaMage och är naprapat. Hon är i min ålder, har precis slagit PB på maraton och är grym.

D-vitamin

Solskenspillret D-vitamin är ett måste för välmåendet och humöret för oss Nordbor. För att få din dagliga dos D-vitamin måste du exponera så mycket hud som möjligt (bikinklädd/badbralleprydd) och vistas i solen ca 20 minuter. Solen ger ifrån sig D-vitamin då den står över 45 grader på himlen. Så under perioden september-maj så går vi bet på detta och behöver tillföra vitaminet genom kost eller kosttillskott. Du behöver D-vitamin för att kunna ta upp kalcium i kroppen och undvika benskörhet och muskelnedbrytning.

Varför äter jag det? Jag såg en stor skillnad på mina kollegor som var trötta och slitna i november ett år, men när de började med D-vitamin piggnade de till. Bättre att förekomma än förekommas tänkte jag och startade direkt! Nu vågar jag liksom inte sluta. Dessutom vill jag bygga ett starkt skelett inför framtiden och hålla mig joggandes så länge jag kan innan jag vänder näsan i vädret. Jag lyssnade även på podden ”Hälsa kommer inifrån” av Holistic, där Petra Månström intervjuar Leif Österberg i avsnitt 29. Han berättar intressant om vitaminet och varför vi bör ta det.

Collagen, D-vitamin, Magnesium och Zink

Magnesium och Zink

Magnesium hjälper kroppens muskler och celler att återhämta sig. Den är en av de livsviktiga mineralerna och behövs för nerverna och musklerna i kroppen. Magnesium bidrar också till energiomsättningen i cellerna. Mineralet produceras inte själv av kroppen utan är något vi måste få i oss genom mat – eller som kosttillskott.

Varför äter jag det? Förr när jag sprang långpass kunde jag vakna med kramp på natten, eller sendrag. Ibland kunde jag ha pirrningar i musklerna efter hårda pass. Nu äter jag magnesium och zink varje kväll innan jag går och lägger mig och pirr, kramp och sendrag är som borta.

Zink

Zink bidrar till immunsystemets normala funktion. Sköra naglar, återkommande infektioner, ihållande träningsvärk och krånglande mage. Det kan samtliga vara indikationer för att dina zinknivåer är låga.

Hur vet man om man har låga zinknivåer?

Jag gjorde följande test hemma. Ta 1 msk flytande zink (finns på Apotek) och håll den 10-15 sekunder i munnen innan du sväljer. Känner du följande:

  • Stark, motbjudande smak betyder att du har bra zinkvärden.
  • Metallsmak betyder måttlig zinkbrist.
  • Söt eller sträv smak betyder ganska långvarig eller allvarlig zinkbrist.
  • Om det smakar som vatten så betyder det att man har svår zinkbrist.

Jag testade för 4 år sedan och då smakade det vatten. Idag skulle det nog gurglas starkt motbjudande.