Efter mer än tjugo års utveckling och över 5 000 tester står Airia One – en svensk uppfinning och helt ny typ av löparsko – inför en global lansering. Airia One kombinerar de senaste årens trend av lätta skor med en biomekanisk konstruktion, inspirerad av hjulet för att ge löparen bättre fart och flyt i löpningen. Tester visar att löpare blir 1-2 procent snabbare i Airia oavsett förmåga och löpstil, vissa ända upp till sju procent.

Pressfoto: airiarunning.com

Pressfoto: airiarunning.com

Airia One har en unik design med en asymmetrisk sula och kraftigt uppåtpekande tåparti. Den är optimerad att använda kroppens naturliga kraft för ett starkare och snabbare löpsteg och läcker inte energi som andra löparskor gör. Den förlöser istället kraften i löpsteget och liknar inte någon annan produkt på marknaden. Bakom Airia Running står innovatören och löparen Svante Berggren och Örebroföretaget Arbesko.

MarathonMia har förstås testat

När jag först snörade på mig skorna tänkte jag att de var för breda, att det var för mycket luft i utrymmet framma vid tårna. Detta var ingenting jag kände av under löpningen utan snarare fick en frihet att greppa med tår som inte var ihoppressade. Den luftiga framdelen var helt i min smak så att foten inte blir för varm.

Att springa i Airia är inte likt att springa med vilka löpskor somhelst, det känns mer som om skon bestämmer hur du sätter i foten på ett naturligt sätt. Nu kutade jag bara drygt 5 kilometer till gymet men jag upplevde inte att jag fick anstränga fotisättningen. Det var typsiska skor att använda på mina 1000 metersintervaller på Årstabron, eller 400-ingar på Krillan. I filmen på Airias hemsida springer Kenyanerna i terräng – självklart vill jag testa dessa i Ursvik också.

Jag har inga fivefingers eller Vibrams, men jag kan tänka mig att dessa påminner om en blandning mellan barfotaskor och lättviktsskor. Eftersom jag gillar att variera vad jag har på fötterna utifrån de distanser och farter jag springer i, kommer jag att använda dessa till att bygga upp mina småmuskler i fötterna så de blir starkare och förhindrar ny hälsporre. Jag kommer nog att köra kortare pass och sträckor så att benen inte råkar ut för allt för stela vader eller ömmande benhinnor.

Var skorna snabbare? Jag sprang i motvind och hade i och för sig 10 sekunder snabbare per kilometer än dagen innan – om det beror på skorna eller dagsformen låter jag vara osagt.

Den ser lite rolig ut på min fot. Men det ska ju vara roligt att springa. Foto privat

Den ser lite rolig ut på min fot. Men det ska ju vara roligt att springa. Foto privat

Här kommer resten av press releasen för dig som är nyfiken

“Svantes idé var att utveckla löpningen och göra världens snabbaste löparsko. Efter ett oräkneligt antal skisser, prototyper, tester, justeringar och förbättringar är vi nu redo att presentera en helt unik sko. Våra tester visar att Airia fungerar oavsett om du sätter i hälen, hela foten eller tån först i ditt löpsteg. Du känner dig lätt och stark och framförallt är det roligare att springa i Airia One jämfört med andra skor”, säger Mattias Geisler, VD Airia Running, systerbolag till Arbesko.

Tester visar att löpare i genomsnitt förbättrar sina tider med en procent, vissa upp till sju procent, i Airia. En löpare som springer maraton på fyra timmar skulle med andra ord komma i mål drygt två minuter snabbare i Airia. Skon väger 230 gram och är utvecklad efter biomekaniska principer. Sulan är asymmetrisk och kombinerar ett ”zero drop” (från hälen till utsidan vid mitten av foten) med ett drop på 6 mm från hälen till insidan vid mitten av foten. Det gör att den naturliga kraften i löpsteget tas tillvara och ger maximal respons i löpstegets alla faser. Tiden foten är i kontakt med marken är kortare och energin i löpsteget riktas framåt i löpriktningen.

“Kraften i ett enskilt löpsteg är fantastisk. Men mycket av energin försvinner på vägen och nu börjar vi förstås hur vi kan ta tillvara dessa krafter. Jag tror att vi står inför ett paradigmskifte i utvecklingen av sportskor och att vi med Airia kommer att se löpare som flyttar gränser och slår nya rekord. Det är vårt mål och Airia One är språngbrädan”, fortsätter Mattias Geisler.

Skon är utvecklad enbart för löpning och fungerar inte att promenera i. Sulan är framtagen av Vibram, världsledare i utvecklingen av gummisulor. Airia passar både professionella löpare och elitmotionärer som kräver de allra bästa produkterna, och de som springer för att må bra.

Airia One kan förbeställas på www.airiarunning.com från och med november 2013. Priset är 1 500 kronor inklusive moms och leveranser av produkten planeras starta våren 2014.