När jag har sprungit riktigt långt eller varit ute och äventyrat länge bryter jag ner min kropp. För att den ska byggas upp och bli stark måste jag fylla på med bra mat och vila efteråt. Direkt efter riktigt långa pass är man mer infektionskänslig, vilket kallas ”Det öppna fönstret” och man behöver då fylla på med energi snabbt.

Jag tror på bra mat

Efter våra 60 kilometer igår kändes det som att alla celler stod vidöppna och ropade ”Feed me!”. Då vill jag ge kroppen det bästa från alla näringskällor. Jag överdriver nästan nyttigheterna och mängderna, men ack så gott det är!

Lax med fetaosttäcke. Bilden är lånad från eftersom vi åt upp maten så snabbt och inte hann fota.

Lax med fetaosttäcke. Bilden är lånad från Hemmts Journal eftersom vi åt upp maten så snabbt och inte hann fota.

Lax med fetaosttäcke

Ekologisk laxsida (protein, Omega3 och andra nyttiga fetter)

Fetaost (protein och sälta)

Creme fraiche (kalcium, protein)

Kryddgrönt

Rotfrukter i ugn

Potatis (kolhydrater)

Morötter (kolhydrater, vitaminer)

Palsternacka (kolhydrater, vitaminer)

Ekologisk kallpressad citronolivolja och timjan (bra fetter och smaksättning)

Till detta serveras 3xgrönsaker

Grönkål

En järnrik grönsak som jag i detta fall hade fryst, hackad som jag värmde upp och saltade&pepprade.

Sallad 1

Ekologisk bladspenat (järn, mineraler och vitaminer)

Tomater (rätt innehållslösa på vintern om jag förstått det rätt, men är snygga och goda)

Groddar (fulla av mineraler)

Rostade solrosfrön och pumpakärnor (folsyror, mineraler och fetter)

Dressing på olja, agavehonung, senap och citron (c-vitamin)

Sallad2

Fänkål

Avokado (nyttiga fetter)

Grapefrukt (c-vitamin)

citronolivolja, salt och peppar.

 

Jag tror att jag täckte in det mesta utom choklad 😉 i denna måltid. Chokladen åt vi ju under passet med hemgjorda bountys från Ulrika Hoffers fina bok ”Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk”.