Häromdagen blev jag bjuden på världens godaste efterrätt. Den är glutenfri och innehåller en fantastiskt god nötbotten. Själva saffransglassen smälter fint i munnen och lingonen gav en syrlig touch.

Bakad i mitt kök av trevligt sällskap. Foto: privat

Bakad i mitt kök av trevligt sällskap. Foto: privat

8–10 BITAR 25 MIN + TID I FRYS

NÖTBOTTEN

4 dl hasselnötter, rostade och skalade
15 dadlar, urkärnade
1 tsk salt
2 msk kokosolja
1 msk vatten

FYLLNING

3 msk honung
1 gram saffran
250 g mascarpone
3 dl turkisk yoghurt
1 apelsin, skalet
1 ½ dl frysta lingon

 SÅ HÄR GÖR DU

1. Mixa hasselnötterna grovt i en matberedare.
Mixa sedan dadlar, salt, kokosolja och vatten.
Häll tillbaka nötterna och mixa jämnt.
2. Klä en avlång form med plastfolie och tryck
ner nötsmeten jämnt i botten. Ställ i kylen.
3. FYLLNINGEN: Blanda honung och
saffran i en stor skål och vispa ned resten av ingredienserna.
Häll fyllningen över nötbottnen,
plasta in och ställ i frysen i minst 1 ½ timme.
4. Ta ut kakan ca 20 minuter före servering
och dekorera med frysta lingon.