Blicka framåt. Ta kontroll över situationen. Var sann mot dig själv. Foto: Hans Berggren

Blicka framåt. Ta kontroll över situationen. Var sann mot dig själv. Foto: Hans Berggren

Det råder lyckohysteri. Alla ska vara lyckliga. Alla strävar till tillståndet. På vägen hinner vi känna oss både misslyckade, avundsjuka och kanske missunnsamma.

Våra sociala medier bombas med hur lyckliga folk är – och då kan det vara jobbigt om man inte känner samma känsla själv.

Just nu är jag lycklig. Jag har skapat flytet i mitt liv igen. Det gör att jag känner mig tillfreds, glad och tacksam. Det är där det börjar – med tacksamhet.

För ett år sedan var jag rätt under isen. Det fanns inte ett långvarigt tillstånd som jag kunde kalla lycka, men jag var tacksam. Tacksam över mina barn, släkt och fina vänner. Att inte vara lycklig måste få vara okej. För känner du inte det ena, är det svårt att uppskatta det andra. Hemligheten ligger i att inte fastna i olycka. Att ta ansvar över situationen och sedan skapa flytet gör att du kan känna motsatsen

Ingen annan kan göra dig lycklig. Det kan bara du göra. Visst kan människor i din närhet hjälpa till på vägen genom att se dig, vara en möjliggörare och hjälpa till med goda energier.

Våga vara lycklig.

Vågar du släppa fram känslan? Eller väntar du på att någon annan ska komma och göra dig lycklig? Här är mina tips på vägen för att komma tillbaka i flytet efter jobbiga händelser.

  • Se över situationen. Vad ger positiva och negativa energier. Kanske behöver du göra en förändring. Det kan handla om att förändra arbetssituationen, välja bort energisugande personer/vänner eller något annat – svaret finns oftast inom dig själv. Suger något eller någon energi så välj bort det istället för att hoppas på att det förändras av sig självt.
  • Se till att ha bra människor runt dig. Du vet vilka som ger dig energi och pushar dig, vilka du vågar visa lycka och glädje inifrån med.
  • Du är dina egna begränsningar. Allt är möjligt – du väljer hur du ska tänka och hantera situationer. Det är ok att ha det jobbigt och tråkigt, men inte hela tiden – gör ett aktivt val. Skriv upp vad du önskar och se tydligt i vilket tillstånd du vill befinna dig.
  • Var sann mot dig själv.
  • Våga tänka annorlunda. Du kan med tankens kraft påverka ditt välmående. Istället för att bli irriterad på slasket på vägen imorse tittade jag på de vackra snötäckta träden, tänkte att det skulle vara mysigt att springa i ett sagolikt vinterlandskap. Mannen i bilen bredvid såg mest frustrerad ut och irriterade sig över vindrutetorkare och spolarvätska.
  • Gör mer av det som gör dig glad
  • Förkasta inte en liten lyckokänsla – den växer och blir stor, den ger ringar på vattnet.
  • Du har huvudrollen i ditt liv. Ta ingen skit, låt inte folk köra med dig utan var snäll mot dig själv genom att säga ifrån. Tänk på att alla andra omkring dig bara är statister och du bestämmer om de ska få vara med som biroller.

Vågar man bara tillåta sig att vara lycklig blir det som är mindre angenämt mer hanterbart. Jag brukar köra 80/20 regeln, är 80% bra går de resterande 20% av bara farten.

Det har varit värt varenda jobbig sekund att ta mig tillbaka till flytet. Nu gäller det att hålla i det länge och bygga bra energier. Hamnar jag i dipp så är det för en anledning, men jag har själv kraften att bearbeta den. Och det är okej att hamna i dipp.