Meat Free Monday!

Grytor och soppor hör hösten till. Här får du en vegetarisk linsgryta som värmer och mättar gott.

Foto: privat

Foto: privat

Lins- och quinoagryta

4 portioner

  • 2 dl gröna linser (torra) + 4 dl vatten
  • 2 dl quinoa (torra) + buljong och  4 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja att bryna löken i
  • 3 medelstora morötter
  • 100 gram färsk babyspenat
  • hackade mandlar
  • kryddor: medelstark curry + salt + chiliflakes

Stek löken mjuk i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt vitlöken, curry, lite salt, lite chiliflakes och häll över 4 dl vatten. Blanda ner linserna och låt puttra på låg värme. Koka quinoan i separat kastrull tills 5 minuter av koktiden återstår, blanda då i quinoan i linsgrytan. Skala och riv morötterna, blanda i någon minut innan servering. Smaka av grytan om det behövs mer kryddor. Vänd ner den färska spenaten, toppa med hackade mandlar och voila – du har en lins- och quinoagryta!

Servera med tomatsallad, gott bröd och kanske en yoghurtsås om du gjort grytan stark.

Yoghurtsås

  • saften av 1/2 lime + limeskal av en hel
  • 1 msk honung
  • 2 dl fet yoghurt
  • salt och peppar efter smak

Blanda limesaften, limeskalet och honungen innan du vänder ner yoghurten så skär den sig inte.